CERTYFIKAT
HACCP
HACCP – system zarządzania bezpieczeństwem i higiena żywności
ISO 22000 to norma międzynarodowa, odpowiednia dla organizacji funkcjonujących w sektorze rolno spożywczym począwszy od producentów pierwotnych, producentów sprzętu, opakowań środków czyszczących, dodatków na produkcji żywności Jej wdrożenie pozwala zapewnienie
bezpieczeństwa żywności. System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności umożliwia wdrożenie systemu obligatoryjnego HACCP /GMP/ GHP. Wdrożenie realizowane Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, opartego na ISO 22001 umożliwia zdobycie wiarygodności i rozpoczęcie współpracy z sieciowymi odbiorcami produktów żywnościowych.
Strona w budowie zapraszamy wkrótce...
Zamów bezpłatną wycenę!
Wypełnij formularz kontaktowy, odpowiem najszybciej jak tylko się da:)
Gwarancjauzyskaniacertyfikatu...
Jesteśmy obecni na rynku ponad 20 lat. Nasz zespół stanowią doświadczeni praktycy posiadający niezbędną wiedzę do realizacji procesów wdrożeniowych i auditowych w każdej firmie. Dotychczas z naszych usług skorzystało blisko 1000 organizacji. Trzon kadry iso-sklep stanowią wdrożeniowcy z tytułami doktorskim w zakresie zarządzania jakością.
20+
Lat doświadczenia
1000
Wdrożeń
7
Oferowanych szkoleń
5
Osób w zespole
System HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) jest podstawą zapewnienia bezpieczeństwa żywności w każdej firmie związanej z produkcją, przetwarzaniem lub dystrybucją żywności. Jego celem jest identyfikacja i kontrola zagrożeń, które mogą wpłynąć na jakość i bezpieczeństwo produktów. Wdrożenie systemu HACCP i uzyskanie certyfikatu HACCP to nie tylko spełnienie wymogów prawnych, ale także wyraz dbałości o zdrowie konsumentów oraz budowanie zaufania do marki.
Czym jest system HACCP?
System HACCP to międzynarodowo uznawana metoda zarządzania bezpieczeństwem żywności, której podstawą jest identyfikacja zagrożeń oraz ustalanie krytycznych punktów kontrolnych w procesie produkcji. Zasady HACCP obejmują siedem podstawowych kroków, takich jak analiza zagrożeń, identyfikacja krytycznych punktów kontrolnych, ustanowienie limitów krytycznych, monitorowanie procesów, opracowanie działań korygujących, weryfikacja systemu oraz prowadzenie dokumentacji. Dzięki temu procedury HACCP pozwalają na minimalizowanie ryzyka związanego z niebezpiecznymi czynnikami biologicznymi, chemicznymi i fizycznymi, które mogą pojawić się na różnych etapach produkcji i dystrybucji żywności.
Jak otrzymać certyfikat HACCP?
Proces uzyskania certyfikatu HACCP wymaga starannego wdrożenia systemu w firmie. Wdrażanie HACCP zaczyna się od przeprowadzenia szczegółowej analizy zagrożeń, następnie identyfikuje się krytyczne punkty kontrolne, a na końcu opracowuje procedury kontrolne. Kolejnym krokiem jest szkolenie pracowników, aby mieli pełną świadomość znaczenia zasad HACCP i potrafili efektywnie je stosować. Ważnym elementem jest również dokumentacja i regularne audyty wewnętrzne. Po zakończeniu etapu wdrażania systemu HACCP następuje proces certyfikacji, który przeprowadza zewnętrzna jednostka akredytacyjna. Uzyskany certyfikat HACCP jest potwierdzeniem, że firma spełnia najwyższe standardy w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Wdrażanie HACCP – nasza oferta
Instytut Inżynierów Jakości od ponad 20 lat wspiera przedsiębiorstwa w procesie wdrażania systemu HACCP, zarówno w dużych zakładach produkcyjnych, jak i w mniejszych firmach gastronomicznych. Nasz zespół składa się z doświadczonych specjalistów, którzy zdobyli uznanie i liczne nagrody w dziedzinie zarządzania jakością. Oferujemy pełne wsparcie na każdym etapie wdrażania systemu HACCP. Nasze podejście uwzględnia specyfikę każdej firmy, co pozwala na efektywne wdrożenie systemu HACCP w gastronomii, produkcji czy sklepach.
Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty. Sprawdź również nasze inne usługi, takie jak Certyfikaty ISO, w tym ISO 9001, oraz szkolenie ISO. Na naszej stronie dostępny jest kalkulator kosztów ISO, który pomaga oszacować koszty wdrożenia.